Pisarze

Forum dla Pisarzy

#1 2010-01-17 14:11:00

YoungWriter

Administrator

Punktów :   

Przygotowania do opowiadania nr I

Napisałem w shoutboxie i teraz powtórzę:

Mam więc propozycję:
Stwórzmy projekt: Opowiadanie w klimacie fantasy(ew. innym) pisane przez nas wszystkich.
Każdy pisze jakiś fragment(niesprecyzowana długość, ale nie przesadzajmy. Nie jedno zdanie, ani nie dziesięć stron)
Może coś wyjdzie, a forum trochę odżyje.

Więc proponowałbym coś fantasy, bo to styl, który jest mi najbliższy.

W postach niżej proszę o zgłoszenia osób chętnych i podanie:(oznaczone [!] są obowiązkowe)
1. Propozycja fabuły,
2. bohaterowie,
3. w czym jestem najlepszy(w formie pisania typu bitwy, dialogi, opisy itp.) [!]
4. Słabe strony mojego pisania [!]
5. Mogąca się przydać wiedza [!]

Do tego proszę podać nick i dostępność tzn. w jakich porach może kto pisać, w ten sposób ułożymy chronologiczny grafik i pójdzie nieco szybciej.

Z góry dziękuję za udział.

Może zacznę ze swoją kartą:

1. Może jakieś heroic? Typu grupka/jeden śmiałek, który mierzy się z jakimś niebezpieczeństwem, ew. sam etap walki. Dość klasyczne, oklepane, ale na początek...
Może Urban Fantasy. Dość ciekawa rzecz, a mianowicie fantasy czyli magia, smoki i stwory w dzisiejszych realiach XXIw.

2. To podamy jak wybierzemy fabułę.
3. Ja lubię pisać fabułę, czyli fragmenty zwykłej historii, dialogi całkiem OK, powtórzeń nie robię zazwyczaj, mam dość dobrą archaizację(stąd też dobre dialogi).
4. Batalistyka. Słabo, ale mogło być gorzej. Niektóre bitwy mi wychodzą, niektóre nie, ale wolałbym się tym nie zajmować, jeśli jest ktoś lepszy.
5. Wiem sporo o broni białej, oblężniczej i dystansowej średniowiecza, trochę też o współczesnej, ale Lux jest po tysiąckroć lepszy. W dodatku znam się na biologii, ale to się raczej nie przyda(chyba, że napiszemy opowiadanie o konowale:) ).

YoungWriter, pisać mogę w godzinach ok. 15.00 w tygodniu(po szkole i lekcjach), a w weekendy cały dzień. Oczywiście może się zdarzyć niedyspozycja, czy więcej pracy domowej, ale wtedy powiadomię, że moją kolej należy opuścić.

Zgłaszać się!

Impares nascimur, pares morimur, Imperare sibi maximum est imperium & In libris libertas

#2 2010-01-17 15:35:05

Lux

Administrator

Punktów :   

Re: Przygotowania do opowiadania nr I

No w końcu ktoś wymyślił jakiś wielki plan w celu rozruszania forum. Krótko mówiąc- wchodzę!

1. Zgodzę się na jakiegoś heroica. Może być oklepany, bo może trochę łatwiej będzie jak na początek. Oczywiście musi być fantasy! To jest to ;D
2. To faktycznie ustalimy po wybraniu fabuły. Ja jednak proponuję jakiegoś mądrego starca, który... no który będzie mądry ;D
3. Myślę, że opisy są u mnie całkiem solidne, lubię opisywać sceny batalistyczne. Dialogi itp. idą trochę gorzej więc to wolę komuś zostawić. Żadne inne mocne/słabe trony mi do głowy na razie nie przychodzą. Zobaczymy
4. Właśnie dialogi i wiem, że coś jeszcze miałem na myśli, ale mi z baniaka wyleciało.
5. Również broń we wszystkich aspektach. Tylko masowego rażenia kuleje, ale to do fanasy się raczej nie przyda. O różnego rodzaju taktykach mogę sporo powiedzieć np. Scytyjski Krąg itp. Oczywiście muzyka, ale to prawie na pewno się nie przyda, chyba, że od razu nakręcimy nasze pisarskie dzieło ;D

Lux. U mnie z czasem kulawo. Wracam do domu prawie zawsze koło 19 i jeśli mam dużo nauki to nie ma czasu na pisanie. Ale ja za dużo nie lubię się uczyć więc wieczorkami mogę pisać. W weekendy to zależy od sytuacji. Mogą mi wypadać koncerty, ale to raczej w lecie. Chyba tyle.

Powtarzam: Zgłaszać się!

,,Świetlistymi istotami jesteśmy. Nie tą surową materią."

#3 2010-01-17 15:57:44

YoungWriter

Administrator

Punktów :   

Czekamy jeszcze, bo regularnie wchodzą Volkir i ostatnio Karolcia.

Na razie diagram pisania wygląda tak:

Codziennie

1. YoungWriter 15.00 - 17.00 [!]
2. Lux 20.00 - x [?]

Legenda:
[!] - na pewno, poza wyjątkami
[?] - niepewne
x - nieokreślone

Impares nascimur, pares morimur, Imperare sibi maximum est imperium & In libris libertas

#4 2010-01-17 16:01:40

Lux

Administrator

Punktów :   

Dobra. Ja coś pomyślałem odnośnie fabuły i bohaterów. No w sumie tylko do bohaterów ;D
Można zrobić tak, że każdy wymyśli swojego bohatera i stworzymy z nich drużynę, która tam sobie ze złem będzie walczyła, czy coś. Po prostu, żeby każdy mógł swojego bohatera wykreować. To wprawdzie trochę też sprawę utrudni, bo ten, kto będzie pisał jakiś fragment, nie będzie wiedział, jak opisać czyjegoś bohatera, ale może uda się wybrnąć z tego. Co wy na to?

PS

Ja jeszcze znam się trochę na sztukach walki. To też może się przydać.

#5 2010-01-17 16:44:27

YoungWriter

Administrator

Punktów :   

Też nad tym myślałem, ale myślę, żeby zrobić 2 wątki i tak:

Każdy bierze swojego bohatera, kreuje go i opisuje, żeby wszyscy wiedzieli co i jak.

W wątki nr 1 opisujemy bohaterów i wymyślamy co mają robić, jeśli ustalimy, to zaczynamy pisać(2 wątek), tylko każdy musi powiedzieć co w danej sytuacji zrobi jego postać.

Dla sprawności dobrze by było, żeby każdy wchodził codziennie, oraz po napisaniu fragmentu opisał przykładowe dalsze akcje, chociaż nie musi wykorzystać całego fragmentu ustalonego wcześniej.

Na początek trzeba zrobić ogólny plan, a później go rozwijać(może 1 punkt, jeden fragment, jedna osoba?)

Moja propozycja co do propozycji Luxa, którą również miałem, lecz uznałem za beznadziejną i pominąłem, lecz dzięki niemu dostrzegłem możliwe rozwiązanie, za co dziękuję

Jak rozumiesz to co napisałem, to jesteś tak porypany jak ja:)

#6 2010-01-17 18:22:19

Lux

Administrator

Punktów :   

Ja rozumiem więc jestem, ale to nic nowego ;D
Pomysł dobry, bo wspólny ;D Można by zrobić jeszcze w inny sposób. Mianowicie: nasi bohaterowie zaczynają jako całkowicie nie związane ze sobą postacie. Są tak jakby poboczne. Każdy z nas pisze fragment tylko ze swoim bohaterem, aż dojdziemy do momentu, gdzie wszyscy się spotkają. Najlepiej, żeby spotkali się przez przypadek i to przez coś, co będzie głównym elementem fabuły. Np. te same sny o końcu świata ( to głupi przykład, ale dla rozeznania podałem ). I kiedy już się spotkają będziemy wiedzieli dokładnie kim są i jak dalej ich opisywać przez co cały problem z ( jakby to nazwać? ) różnorodnością naszych bohaterów powinien zniknąć.
Spróbujcie to zrozumieć!

#7 2010-01-17 18:41:23

YoungWriter

Administrator

Punktów :   

Ja rozumiem, ale już z kolegą tak pisałem i średnio wyszło.
Można napisać takie fragmenty i zamieścić w Wasza Twórczość, ale potraktować jako rozgrzewka, rozeznanie, a zaczać opowiadanie od wspólnej historii, najwyżej się połączy.

#8 2010-01-17 18:44:50

Lux

Administrator

Punktów :   

Aha, no to zróbmy normalnie wspólne opowiadanie. Skoro już tak próbowałeś, to masz o tym jakieś pojęcie. Dobra, na razie zobaczymy kto się jeszcze przyłączy.

#9 2010-01-17 18:59:08

YoungWriter

Administrator

Punktów :   

Nom, bo na razie mało... Ale we dwójkę już coś można sklecić

To znaczy wyszło w miarę OK, ale trwało to strasznie długo i efekt końcowy mógł być lepszy, więc dopóki nie dogadujesz się z kimś niemal bez słów i jesteście na podobnym poziomie w pisaniu(by jeden nie beształ drugiego), to dopiero można próbować, ale jest to o stokroć trudniejsze, niż pisanie samemu.

#10 2010-01-19 18:55:53

pisareczka

Administrator

Punktów :   

Też mogę w to wejść, w ferie mogę pisać do godziny 15:00, w dni powszednie roku szkolnego nie moge pisać, w weekendy od około 20:00, myślę ze jakby była moja kolej to jakoś znalazłabym czas na pisanie.
Lubię ogolnie pisać, nie mam preferencji co do dialogów, opisów.
Moje słabe strony to bitwy, bo tak naprawdę nie potrafię ich pisać. Czasem opisy, bo moje są skupione na tym, na czym bym ja się skupiła, niekoniecznie na tym co chciałby przeczytać czytelnik.
Uważam, że jestem całkiem dobra w opisywaniu uczuć.
Wiecie, ehm może niech to nie bedzie całkiem "sztywne" fantasy? Może jakieś pomieszanie gatunków?

#11 2010-01-19 19:08:44

YoungWriter

Administrator

Punktów :   

Wiem, że lubisz takie pomieszane.
Oczywiście nie będziemy się trzymać danego schematu i nie widzieć poza nim świata, ale niech to ma ręce i nogi.
Poza tym piszemy po kolei, więc każdy może nakierować opowieść na swoje, inne tory, więc chyba nie ma problemu.

Volkir chyba już nie dojdzie, a  w razie czego można go jeszcze wpleść.

Więc tak...

Ogłaszam otwarcie pierwszego opowiadania forumowego, wspólnego.

Uczestnicy:
1. Pisareczka (feminio priors:)
2. Lux
3. Young Writer

Temat opowiadania:

Do ustalenia, w terminie po stworzeniu postaci.

Zadania aktualne:

Każdy uczestnik musi stworzyć własną postać(płeć, rasa, zajęcie, wygląd itp. dowolne), opisać jego krótką historię np. dlaczego jest kim jest, co robił do tej pory i co zamierza.

Postaci opisujemy w nowym wątku(pierwszy piszący zakłada wątek).

Terminarz pisania opowiadania, po stworzeniu postaci, na które przeznaczam termin nieokreślony.

Lux: Codziennie ok. 19.00 - 21.00, Weekendy: zmiennie(ale przypuszczam, że w weekend każdy znajdzie chociaż minutę)

Young Writer: Codziennie: 15.00 - 16.00, (zaraz po szkole, różnie zajęcia wypadają, ale powinienem być w tych godzinach), w weekendy cały dzień, zaraz po Luxie.

Pisareczka: Tylko weekendy, ok. 20.00

Zasady pisania:

Każdy pisze po swoim poprzedniku. Kolejność chronologiczna tzn. Najpierw ja(YoungWriter), potem Lux, a na końcu Pisareczka, z tym że jeśli pisareczka pominie swoją kolejkę(będzie następny dzień, tzn. napiszę ja, Lux, a Pisareczka nie, to uznajemy, że nie mogła i piszę znowu ja.

Mam nadzieję, że zrozumiałe, jeśli nie to pytać.

Przepraszam, że tak wydaję rozporządzenia, ale jakoś się poczułem do organizacji tego wszystkiego...

#12 2010-01-23 18:39:59

Lux

Administrator

Punktów :   

Ludzie, mam pomysł ( to wielka chwila, bo u mnie pomysły do rzadkość ). Walnąłem się głową w szafkę i przyszedł mi na myśl pomysł na fabułę. Do rzeczy:
Jest wojna pomiędzy królestwami X i Y ( nazwy się wymyśli ), a nasi bohaterowie nie są wielkimi wojownikami, ani dowódcami, a jedynie medykami na polu bitwy. Na razie tyle wymyśliłem i nie piszę nic więcej, bo nie wiem, czy wam się spodoba. Opiszę tylko początek, jaki przyszedł mi do głowy.
Zacznie się od prologu, w którym dojdzie do jakiegoś nieznacznego, ale sporego starcia, w którym ( jak w każdym starciu ) będzie wielu rannych. W prologu będzie też opis bitwy.
Potem I rozdział- owi ranni trafiają do szpitala polowego, w którym zajmują się nimi nasi bohaterowie. I właśnie tam się poznają ( ci bohaterowie ). Potem zostają przeniesieni w jakiś bardziej zapalny punkt konfliktu i tam działają.
Tutaj przydałaby się twoja wiedza biologiczna YoungWriter.

Co powiecie na coś takiego?

#13 2010-01-24 06:59:20

YoungWriter

Administrator

Punktów :   

Jaki rok i jakie realia?
W fantasy możnaby wpasować moją postać(tylko zmienić profesję na kleryka, czy coś takiego), jeśli nie, to zmienię.

Ma być magia?
Jaki wiek odpowiedni w historii?
Znamy bron palną?
Jakie są realia zaawansowania medycznego?

Jeśli jest magia trzeba stworzyć jakieś źródło siły magicznej. Mam już kilka pomysłów, ale trzeba to osłabić na tyle, by magii wystarczało tylko dla najciężej chorych i to tylko do doprowadzenia do stanu stabilnego.
Z medycyną jestem za pan brat, więc problemów z wiedzą nie będzie.

W8ing 4 response.

#14 2010-01-24 11:46:08

Lux

Administrator

Punktów :   

No to będzie fantasy z magią i ze wszystkim. Stworzyłeś swoją postać, jako maga więc nie zmieniajmy. Niech to będzie normalne fantasy, ale chyba bez broni palnej. Jeżeli porównać do historii to może coś koło XIII wieku. Coś koło tego.

#15 2010-01-24 13:11:01

YoungWriter

Administrator

Punktów :   

Dobra. Już to ogólnie w głowie rozplanowałem, znam świat, to mogę tworzyć. Czekamy tylko na pisareczkę.

Mam nawet pomysł co do postaci, ale to w drugim wątku.

Stopka forum

RSS